Zelfgemaakte haverkoeken

Een van mijn lievelings ingrediënten is havermout.  Dit heb ik eigenlijk ontdekt sinds ik CML heb. In mijn zoektocht naar hoe ik het beste voor mijn lichaam en geest kon zorgen, is havermout een van de belangrijkste ingrediënten gebleken. Ik gebruik het voor bijna alles. Het is een van de goedkoopste en meest voedzame graansoorten die er is.  En je kan werkelijk voor ieder moment van de dag er iets kan maken; van warm ontbijt tot voedzame smoothies, van een heerlijk haverbrood voor de lunch tot pannenkoeken of een heerlijke quiche in de avond. En vergeet de zelfgemaakte haverkoeken voor bij de thee niet.

Deze haverkoeken heb ik altijd in huis. Ze zijn gezond, voedzaam en lekker op eigenlijk ieder moment. 

 

Waarom zijn zelfgemaakte haverkoeken gezond?

Zelfgemaakte haverkoeken

Zelfgemaakte haverkoeken

Zelfgemaakte haverkoeken zijn om heel veel redenen gezond. Hieronder deel ik er een paar met je.

Haverkoeken hebben als voornaamste ingrediënt haver.  

Haver is een graansoort en kom je in veel verschillende vormen tegen. Zo zijn er haverkorrels, havervlokken, havermout, haverkorrels, havermeel, haverzemelen, je hebt zelfs haverolie. Hier uit blijkt al de veelzijdigheid van haver.

Zelfgemaakte haverkoeken zijn goed voor je cholesterol

In het algemeen verlagen volkoren producten het risico op hart-en vaatziekten. Van haver is specifiek aangetoond dat het helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten. Onder andere hierom staat havermout ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Zelfgemaakte haverkoeken bevatten langzame koolhydraten

Zoals ik in mijn vorige blog vertelde heb je langzame en snelle koolhydraten. Haver is een voorbeeld van een langzame koolhydraat. Daardoor staan ze hun energie geleidelijk af en zorgen ze niet voor (erge) bloedsuikerpieken. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je ontbijt met havermout, je een langer verzadigd gevoel zult ervaren. Haverkoeken zijn dus een ideaal tussendoortje. Ze zijn gezond, lekker en je blijft lang verzadigd, mits zelf gemaakt natuurlijk!

 

Hoe zit het met zelfgemaakte haverkoeken en gluten?

Haver bevat van nature geen gluten, maar komt wel vaak in aanraking met glutenbevattende granen zoals tarwe. Daardoor kan haver sporen van gluten bevatten. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie), tenzij het officiële Glutenvrij logo op de verpakking staat. Glutenvrij haver kan je in veel natuurwinkels kopen. Dan kan je als je een glutenintolerantie hebt, alsnog genieten van zelfgemaakte haverkoeken.

 

Recept zelfgemaakte haverkoeken

Uiteindelijk bepaalt natuurlijk hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Daarom deel ik hier met jullie mijn recept voor zelfgemaakte haverkoeken, waarvan de toevoegingen ook gezond zijn. 

Onderstaand recept maakt 4-8 haverkoeken (afhankelijk van hoe groot je ze maakt), is zo gemaakt en echt heerlijk. 

1 banaan

1 eetlepel lijnzaad

1 theelepel kaneel

80 gram havermout

Verwarm de oven op 200 graden. Plet de banaan en de havermout en mix deze met de lijnzaad en kaneel tot een geheel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van de havermoutmix 4 balletjes en druk deze plat tot koeken. Bak de zelfgemaakte haverkoeken in 15 min in de oven totdat ze goudbruin zijn.

Ik maak vaak een hele voorraad van deze zelfgemaakte haverkoeken, in een afgesloten blik of bak blijven ze zeker 5 dagen goed.

Je kan eindeloos variëren met deze haverkoeken. Zo kan je er ook (gewelde) rozijnen doorheen doen of stukjes appel of noot. En je kan ze natuurlijk ook kleiner of groter, dikker of dunner maken. Je kan deze haverkoeken eten als ontbijt, tussendoor. En je kan er de lekkerste toetjes mee maken. Maak dan wat kleinere koekjes en pak een koekje, leg er schijfjes aardbeien op en leg daarbovenop weer een koekje. Ziet er heel leuk uit en is nog gezond ook!

Ik hoor het heel graag als je deze haverkoeken hebt gemaakt!

Geniet van deze zelfgemaakte haverkoeken bij de thee, als ontbijt of lekker tussendoor.

Wie maakt er ook al veel met havermout? Benieuwd naar ieders ideeën! Nieuwe recepten zijn altijd welkom dus, als je wilt, deel ze graag!

 

Sophie van Berckel is vitaliteits- en leefstijl coach in Amsterdam. Zij schrijft over..