In de komende blogs neem ik je mee in de wereld van beweging. Hier is eindeloos veel over te zeggen. Ik deel met jou de tips die voor mij en de cliënten die ik begeleid, vaak werken. Hopelijk heb je er wat aan om daardoor beweging makkelijker in jouw dagelijkse leven in te passen.

Vorige week gaf ik aan dat het belangrijk is de intensiteit van je beweging te bepalen, die kan namelijk per dag verschillen. Voel je je moe, doe dan wat minder. Luister naar je lijf en wat het op dat moment aankan.

Daarnaast is het goed te kijken welke vorm van beweging jij leuk vindt. Zodra je iets hebt gevonden wat je leuk vindt, hou je het ook langer vol. En past het gemakkelijker in jouw dagelijkse leven. Ik hoor zoveel mensen zeggen dat ze ‘eigenlijk zouden moeten gaan hardlopen’. Maar als ik dan doorvraag vinden ze dat helemaal niet leuk. Dan wordt het een moetje en haak je sneller af.

Maar er zijn nog meer ‘quick wins’ die het vaak makkelijker maken om beweging in jouw dagelijkse leven te passen.

Ochtend of avond mens?

Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor sporten/ bewegen in de ochtend. Maar sinds de diagnose cml is dat een ‘heilig moment’ geworden. Mijn medicatie hielp hier ook bij. Ik slik Nilotinib en dat moet je 2 x per dag op gezette tijden nemen en je mag een uur daarna niks eten. Mijn ochtend pillen neem ik om 7 uur. Slapen lukt daarna niet meer, ontbijten kan ik dan nog niet, dus ik sta dan direct op en ga sporten. Dan kan dat de rest van de dag ook niet meer van mij afgepakt worden, als de dag anders loopt dan verwacht. Beweging is daardoor echt onderdeel geworden van mijn dagelijkse leven en voor mij voelt het elke morgen weer als een kickstart.

Als ik ‘s ochtends beweeg, en dat kan variëren van wandelen tot aan een sport work-out of een yoga sessie, heb ik de rest van de dag onder controle. Zo voelt dat. Kan ik de rest van de dag aan, wat er ook gebeurt. ‘s Avonds heb ik geen puf meer, ‘s ochtends bruis ik van de energie. En het geeft me een power gevoel, een gevoel van ‘zie je wel, ik heb mijn eerste doel van de dag behaald’. Er zijn ochtend en avond sporters. Er zijn talloze onderzoeken naar geweest en ochtend en avond sporten heeft beide voordelen. Maar waar het in de eerste instantie om gaat is wat jouw favoriete moment is.

Jouw favoriete beweegmoment

Als je erachter bent wat jouw moment is, hou je het beter vol om beweging in jouw dagelijkse leven in te passen, en wordt het op een gegeven moment net zo gewoon als koken of tandenpoetsen. Uiteindelijk moet je toch echt vooral doen waar je je lekker bij voelt en wat bij jouw leefpatroon past. Kies een sportritme dat je vol kunt houden. Zodat beweging makkelijk in jouw dagelijkse leven past.

Omdat ik merkte dat ik zoveel kracht putte uit dat sporten in de ochtend, plan ik nu de rest van de dag eromheen. Ik geef er prioriteit aan. Dat heeft als consequentie dat ik iets later aan mijn werkdag begin. Ik werk liever iets langer door dan dat ik eerder begin. En als het niet anders kan, dan sta ik eerder op. Zo past beweging altijd in mijn dagelijkse leven.

Dus dat is tip 3; probeer uit te vinden wat jouw favoriete moment van bewegen is. Om beweging op die manier makkelijk in jouw dagelijkse leven in te passen.

Hoe lang wil en kan je bewegen?

Om beweging in je dagelijkse leven te passen is het ook belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe lang en hoe vaak je er tijd aan wil besteden per week. Dit kan per dag verschillen. Kijk vooral naar wat je kan doen, planning technisch en wat goed voelt voor je lijf. Wederom zijn de richtlijnen van de Gezondheidsraad hierbij een goed uitgangspunt. De aanbeveling voor volwassenen omvat minimale hoeveelheden fysieke activiteit per week voor:

  • Uithoudingsvermogen: minstens 150 tot 300 minuten matig intensief of 75 topt 150 minuten zwaar intensieve fysieke activiteit (of een combinatie van beide), bij voorkeur verspreid over de week.

  • Spier- en bot versterkende activiteiten; minstens twee dagen per week matig tot zwaar intensieve activiteit waarbij alle grote spiergroepen worden betrokken.

Maar soms is dat niet haalbaar, in tijd of in energie. Voor mij helpt het om hier wel een vaste structuur in te hebben, en tegelijkertijd te luisteren naar wat mijn energie van die dag is en wat mijn lichaam nodig heeft. Zodat ik beweging in mijn dagelijkse leven in kan passen en tegelijkertijd het leuk kan houden en flexibel kan zijn.

Onderzoek wijst uit dat het overstijgen van de richtlijn (meer dan 300 minuten) extra gezondheidsvoordelen oplevert, maar dit zal tevens het risico op blessures verhogen. Aan de andere kant levert minder activiteit dan de aanbevolen richtlijnen nog steeds gezondheidsvoordeel op. Dus daarom geldt voor iedereen dat enige beweging altijd beter is dan niet bewegen. En daarom is het belangrijk beweging in je dagelijkse leven te proberen in te passen, op een manier die voor jou past en die jij volhoudt.

In het volgende blog deel ik mijn laatste twee tips op het gebied van beweging. En dan hoop ik dat ik je een aantal tools heb gegeven om beweging makkelijker in je dagelijkse leven in te passen.