Wat vind jij belangrijk?

De week van 1 juli en de Corona regels zijn versoepeld. We kunnen ineens weer veel meer. Voor de één een verademing, voor de ander weer wennen. Want een ding is zeker, we zitten in een gekke tijd waar de veranderingen zich snel opvolgen. De ene week mag je kind nog niet naar school, een week later moet je ineens weer naar kantoor. En zit je kind nog halve dagen verplicht thuis. Het is in tijden als deze moeilijk om je niet te laten meeslepen door de waan van de dag. Het gevaar ligt op de loer dat je wordt geleefd. En dat je niet meer helemaal weet wat jij nou belangrijk vindt.

Veel mensen móesten ineens thuis werken, thuis sporten, thuis school en ga zo maar door. Van de mensen in mijn praktijk krijg ik verrassende berichten:
‘Ik wist niet dat ik thuis zo goed kon werken’,
‘Wat leuk dat ik nu meer weet wat mijn dochter allemaal leert op een dag.’

Maar ook;

‘Ik kan niet wachten tot de sportscholen weer open gaan, thuis kan ik die motivatie echt niet opbrengen’
en
‘Ik kom thuis tot niks, de kinderen vragen continue aandacht, mijn partner is veel te luidruchtig, ik wil gewoon weer naar kantoor.’

En nu moeten mensen ineens weer naar kantoor, kinderen naar school, sportscholen gaan weer open, je kan weer uit eten. Het wordt weer een beetje normaal. En tegelijkertijd zijn we aan een aantal nieuwe dingen steeds meer gewend. Nemen we voor lief. Maar wat vind jij zelf nou ook al weer belangrijk? Waar word jij blij van?

Waarden geven houvast

In zulke steeds maar veranderende tijden is het fijn te weten wat jouw waarden zijn. Wat vind jij belangrijk? Stilstaan bij je waarden kan helpen richting te geven aan je leven. Het helpt je om niet mee te gaan in de waan van de dag. De regie in je leven te behouden. Als mens zijn wij nl. geneigd ons te laten leiden door emoties. En die liggen in tijden als deze op de loer. Het vervelende daarvan is dat je daardoor alle kanten op gaat, want emoties veranderen als wolken in de lucht. Door je waarden te weten en hier naar te handelen, kan je ook makkelijker prioriteiten stellen. En dat maakt het leven heel wat makkelijker. Vooral als je zoals wij nu allemaal, te maken hebt met een steeds maar veranderende werkelijkheid. Als je je waarden helder hebt, handel je vanzelf naar wat jij belangrijk vindt.

Waarden ontdekken

Toen CML bij mij werd geconstateerd merkte ik ook dat mijn waarden ontdekken en daaraan vast houden echt een houvast kan geven. Wat vond ik nou echt belangrijk? Welke mensen wilde ik echt vaak zien? Wat vond ik eigenlijk van mijn werk? Waarden werken als een kompas, ze leiden je naar jouw doel, mits je weet wat ze zijn.
In tijden als deze kunnen waarden ineens ook aan de oppervlakte komen. Omdat ineens duidelijk wordt wat echt belangrijk voor je is. Je kan nieuwe waarden ontdekken of waarden herontdekken. Of erachter komen dat je naar waarden die eigenlijk heel belangrijk voor je zijn, de laatste tijd helemaal niet hebt geleefd.

En dit geldt voor jonge en voor volwassen mensen. Mijn nichtje van 11 bijvoorbeeld merkte tijdens de lockdown dat ze hockey, waar ze op zit, eigenlijk helemaal niet miste. En het paardrijden wat ze ook doet, wilde ze eigenlijk veel vaker doen. Paardrijden en paarden zijn heel belangrijk voor haar. Dus heeft ze besloten van hockey af te gaan en meer tijd te gaan besteden aan paardrijden. Waarom? Ik heb het haar gevraagd.
‘Ik vind met dieren heel leuk tante Fie’zei ze. ‘Ik vind het leuk om de paarden te verzorgen en op te zadelen en af te zadelen, met dieren te knuffelen, ze te belonen en beter te worden in het paardrijden.’
Voor mijn nichtje blijken zorgzaamheid en dierenliefde belangrijke waarden.

Zelf ben ik ook weer bewuster geworden van mijn waarden. Doordat er dingen veranderden moest ik ook dingen anders gaan doen. Thuis sporten bijvoorbeeld, deed ik eerst nooit, nu heb ik een kistje met allerlei sport attributen erin en ik vind het hartstikke handig en leuk. Ik kan aan mijn gezondheid blijven werken en het vergroot mijn flexibiliteit qua tijd. En het vraagt wat van mijn creativiteit, want ik woon niet in een groot huis dus heb geen ruimte voor sportbankjes of cardio apparaten.
Zo ook met koken. Wij wonen in de stad en gingen eerst ongeveer iedere dag naar de supermarkt. Er zitten er 2 om de hoek. Nu doen we ineens weekboodschappen. De koelkast vol en daar allerlei dingen mee maken, creatief nieuwe recepten bedenken, heel erg leuk!
Ik merk dus weer dat de waarden flexibiliteit, vrijheid, gezondheid en creativiteit heel belangrijk voor mij zijn.
Waarden oefening

Je waarden weten, of deze ontdekken is belangrijk om bij jezelf te blijven en regie terug te pakken of te behouden over je leven. Dan weet je wat echt belangrijk voor je is. Voor veel mensen is het echter lastig te ontdekken wat hun waarden zijn.

Gelukkig zijn daar allemaal oefeningen voor.
Schrijf eens voor jezelf op wat je eigenlijk zou willen. Wat is echt belangrijk voor je? Maak een hele lijst, het mogen er zo 50 zijn! Om ze daarna te prioriteren naar jouw belangrijkste 5. Maar begin eerst maar eens met schrijven.
Voor mijn nichtje was dit dus: Ik wil eigenlijk van hockey af zodat ik meer kan gaan paardrijden en meer met paarden kan zijn.
Mijn ik wil eigenlijk lijst ziet er ongeveer als volgt uit:
Ik wil eigenlijk een cross trainer in huis, zodat ik ook mijn cardio training thuis kan doen.
Ik wil eigenlijk iedere dag de tijd hebben om te koken voor vrienden.
Ik wil eigenlijk iedere dag kunnen zwemmen in zee.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat echt belangrijk voor jou is? Welke waarden komen daar uit? En kunnen ze jou in deze tijd helpen de juiste prioriteiten te stellen? Laat het me weten in een reactie hieronder.