We wonen tussen ontelbare relaties:

Familie, vrienden, collega’s, buren, enzovoorts.
Het leven is goed als de relaties goed zijn.
Alleen gelukkig zijn duurt niet lang.
Uit: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim

Menselijk contact, relaties met buren, vrienden en familie, iedereen heeft het nodig. Relaties zijn er in alle vormen en maten, hecht, minder hecht, nieuwe vrienden en degenen die al je hele leven met je meewandelen. Zo is het ook met partners. Ik heb vrienden die hun partner al meer dan 20 jaar hebben, en vrienden die vaker wisselen. Het verandert met levensfase en het is de vraag of je vrienden mee veranderen.

Vriendschappen en CML

Nooit had ik er over nagedacht dat mijn vriendenkring ook zou veranderen met de diagnose van CML. Dit gebeurde gewoon. Ik denk voornamelijk omdat ik ben veranderd. En sommige vrienden daar niet meer goed op konden aansluiten. Of ik niet meer bij hun. Mijn waarden veranderden, de dingen die ik belangrijk vond en vind. Mijn focus kwam minder op het extreme sporten en mezelf bewijzen te liggen en meer op gezondheid, mild zijn voor mezelf en je kwetsbare kant kunnen en durven laten zien. Niet iedereen had daar zin in.
Ook merkte ik dat er mensen waren die het moeilijk vonden erover te praten, over mijn ziekte. In de eerste instantie was ik dat zelf. Of nee ik zeg het verkeerd, ik vond het niet zozeer lastig erover te praten, als wel om te gaan met de reacties van de mensen om me heen. Die varieerden van goedbedoelde adviezen waar ik echt niet op zat te wachten, tot aan meelijwekkende blikken, waar ik nog minder op zat te wachten. Andere mensen schrokken en sloegen dicht, waarop ik de boel probeerde te redden met een grapje of het afzwakken van het verhaal. Herkenbaar?

3 typen vriendschappen

Wat mij inzicht gaf tijdens dit proces was de driedeling in type vriendschappen van Aristoteles. Het is leuk om eens te kijken of je dit ook in jouw vriendschappen herkent. Het onderscheid laat je ze ook op een andere manier waarderen en voorkomt teleurstellingen van eventuele te hoge of te lage verwachtingen.

1. Nuttige vriendschappen
Dit zijn buren, collega’s, studiegenoten of vrienden met wie je een gemeenschappelijke basis hebt. Als die basis wegvalt, houdt vaak ook de vriendschap op. Het gaat vooral om het persoonlijke voordeel dat je uit de relatie haalt. Bewust of onbewust, houdt dat je ook voornamelijk aan de relatie gebonden. Hetzelfde geldt dan vaak voor de ander, waardoor de vriendschap in balans blijft. Het is (meestal) niet zo dat je de ander geen fijn persoon vindt, maar de basis van de vriendschap is het persoonlijke voordeel. Als het persoonlijk voordeel ophoudt te bestaan, eindigt zo’n relatie vaak.
Kijk maar eens naar je ex- collegas. Met de meeste heb je geen contact meer, er blijven er soms 1 of 2 over die je blijft zien. Heel logisch en ook helemaal niet erg.

2. Plezierige vriendschappen
De vrienden met wie je gaat sporten, je theater – of filmclubje, de klaverjasavonden. Vaak zijn dit vrienden met wie je vooral één ding veel doet, jullie gemeenschappelijke interesse verbindt jullie. Als deze interesse weg valt, of je verhuist bv en je daardoor de gezamenlijke interesse niet meer samen kan doen, eindigt de vriendschap en komt er een ander voor in de plaats.

3. Goede vriendschappen
De echte onvoorwaardelijke vriendschap. Deze vriendschap is niet alleen nuttig en leuk, maar ook onvoorwaardelijk. De twee mensen wensen elkaar oprecht het allerbeste en gunnen elkaar alles. Dit zijn vaak vrienden voor het leven.

Geen van de vriendschappen hoeft vermeden te worden, maar het is best leerzaam om op deze manier eens je vriendengroep te bekijken. En deze 3 soorten relaties liggen ook niet vast: je relatie met een vriend(in) kan veranderen. Of van een andere soort blijken te zijn dan je aanvankelijk dacht.

Vriendschappen veranderen

Mijn CML diagnose heeft vooral wat gedaan in de tweede categorie. Ik had veel vrienden met wie ik allerlei sportactiviteiten aanging, van zwemmen over de Bosporus tot aan het rennen van marathons. Omdat dat wegviel, werden ook die vriendschappen minder. Ik vond dat eerst gek, merkte dat ik ging twijfelen aan mezelf; was ik ineens saai, waarom wilden die mensen niet meer met me afspreken?
Tot ik deze 3 deling tegenkwam. Heel logisch, herkenbaar en fijn. Geeft rust. En dan kan je terugkijken op mooie en misschien tijdelijke vriendschappen, waar net zo mooie nieuwe vriendschappen voor in de plaats komen. En de onvoorwaardelijke vriendschappen ga je, door deze driedeling nog meer door herkennen en worden extra waardevol.

Ik ben benieuwd of jullie diagnose iets met jullie vriendschappen heeft gedaan?
Hoor het heel graag in reactie hieronder!