Voeding, eten, wat wordt er veel over geschreven en gezegd. Van veel van mijn cliënten krijg ik te horen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. En dat snap ik. De ene keer mag je geen koolhydraten meer, dan weer staan vetten in het verdomhoekje. Wel of geen zuivel, eieren, wel of niet biologisch, de lijst wordt langer en langer. Als je een van de trends of een dieet gaat volgen is het gevaar dat je het niet volhoudt, teleurgesteld raakt in je zelf en je zelfvertrouwen afneemt.  En je daarbij ook misschien nog (afhankelijk van het dieet) belangrijke voedingsbronnen mist.

In de komende blogs deel ik met jou een aantal richtlijnen die voor mij en mijn cliënten werken en die ook wetenschappelijk onderbouwd zijn. Omdat gezond eten een hele belangrijke pijler is in hoe vitaal je je voelt en hoe vitaal je bent. Mensen die gezond(er) eten voelen zich vaak beter en zien er beter uit.

Verse soep

Zelf kom ik uit een familie waar altijd al heel gezond werd gekookt met verse producten. Zo aten wij bijna elke avond wel vers gemaakte soep. Terwijl soep uit een pakje of blik toen veel normaler en makkelijker was.

Tegenwoordig kan je in de supermarkt verse soep kopen die je alleen nog maar hoeft te pureren. Een heel goed alternatief voor soep uit een pak of blik. Maar een aantal jaar geleden was dat nog niet zo en was soep uit een zakje of blik het meest voor de hand liggende. Ik ben heel blij met het feit dat deze verse soepen nu in de supermarkt liggen.

En ik zal je uitleggen waarom.

Onbewerkt eten

Verse soep bestaat voor het grootste gedeelte uit onbewerkte ingrediënten. En het is gebleken dat onbewerkt eten heel veel gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van bewerkt eten.

Tot die conclusie kwamen ook de onderzoekers van Yale University, toen ze de wetenschappelijke onderbouwing van 7 bekende gezonde diëten in kaart brachten. Wat deze diëten als gemeenschappelijk kenmerk hebben is dat ze bestaan uit minimaal bewerkte, natuurlijke producten.  De onderzoekers stellen dat onbewerkt voedsel als vanzelf de goede voedingsstoffen in de juiste verhoudingen bevat. Zo ook verse soep. Hier zitten vele goede voedingsstoffen in en daarbij is het een makkelijke manier om aan je dagelijkse groenten te komen.

Bewerkt eten daarentegen is veel ongezonder. Dus soep uit een pakje is veel ongezonder dan verse soep.

Bewerkt eten bevat over het algemeen meer calorieën bevatten dan niet-bewerkt eten. Je gaat er vaak van dooreten, omdat het vaak niet verzadigend is. De smaak zo is beïnvloed en geoptimaliseerd, vaak door zout, suiker en andere toevoegingen, die niet gezond zijn, dat je ervan blijft eten omdat het zo lekker is.

Sterk bewerkte voeding is daardoor slecht voor de gezondheid. Het leidt snel tot gewichtstoename. En omdat de voedingsstoffen er als het ware uit zijn ‘bewerkt’ zitten er bijna geen voedingsstoffen meer in. Ook het gehalte verzadigd vet en suikers neemt alleen maar toe, hoe meer bewerkt.

Dus stap 1 is: kies zoveel mogelijk voor onbewerkt eten. Kies voor verse soep in plaats van soep uit een pakje of blik.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dit gezegd hebbende, deze stap is zo makkelijk nog niet! Zeker niet als het nog niet gewend bent. De meeste producten in de supermarkt zijn op een of andere manier bewerkt. Sterker nog, 70% van de producten in Nederlandse supermarkten is bewerkt!

En wat zijn nou onbewerkte en wat zijn bewerkte producten?

Onbewerkt of nauwelijks bewerkt volgens de NOVA methode (een systeem dat voedingsmiddelen indeelt op mate van industriële bewerking ontwikkeld in samenwerking met de World Public Health Nutrition Association) is:

Verse groenten, fruit en kruiden, ingevroren groenten en fruit, volkorengranen, (volkoren rijst, pasta, quinoa, havermout, couscous in de volkoren variant, dus niet in de witte variant), aardappelen, peulvruchten, gedroogd fruit, vers vruchtensap, kip, vis, vlees, melk, yoghurt, eieren, ongezouten noten , thee , koffie en (mineraal) water.

Bij sterk bewerkte producten kan je denken aan frisdrank, pizza, koek, gebak, snacks en kant en klaar maaltijden.

Verse soep zelf maken

Wij aten vroeger al verse soep, pakjes soep ken ik daardoor niet. Het overgrote gedeelte van het eten dat bij ons op tafel kwam, maakte mijn moeder zelf. Ik besef me dat het voor mij dus makkelijker is onbewerkt te eten, dan voor iemand die gewend is veel met pakjes te koken. Toch is het belangrijk om, wellicht in kleine stapjes, dingen zoals soep of pasta sauzen, zelf te gaan maken in plaats van uit een pakje te kopen.

Om deze eerste stap wat makkelijker te maken, eindig ik deze blog met een heel makkelijk, voedzaam en lekker recept voor een zelfgemaakte soep. Binnen 20 minuten staat het op tafel. Onderstaand recept is voor 4 personen, maar je kan het natuurlijk ook verdubbelen en een deel invriezen.

Recept voor makkelijke verse soep met courgette

Bereidingstijd: 15 min.

Bereidingsniveau: makkelijk

Aantal personen: 4

3 courgettes

2 grote uien

3 tenen knoflook

2 bouillon blokjes groente bouillon

 

Bereiding:

Snij de knoflook, ui, en courgette in kleine stukjes.

Doe wat olijfolie in de pan. Bak de knoflook aan en doe de ui er daarna bij en fruit deze. Doe vervolgens de courgette erbij. Bak dit samen gedurende 1 minuut en voeg er dan een liter groentebouillon bij. Laat het koken 10-15 min totdat de courgette en ui zacht genoeg zijn om te pureren met een staafmixer.

Klaar!

Misschien vind je de verse soep te dik, doe er dan nog een beetje water bij. Misschien vind je het te dun, doe er dan de volgende keer wat minder water bij. Geniet ervan!

 

Eet jij vooral bewerkt of onbewerkt?

Ga eens bij jezelf na in hoeverre jouw dagelijkse voeding bestaat uit onbewerkt of bewerkt eten. Kan je dit verbeteren en vervangen voor verse varianten zoals bijvoorbeeld deze verse soep?