Een van de meest voorkomende bijwerkingen bij CML is vermoeidheid door de medicatie. Het staat bovenin in de lijst met bijwerkingen en het wordt je verteld door jouw arts. En navraag leert dat de meeste patiënten dat ook ervaren, deze vermoeidheid door de medicatie.In de vorige blog heb ik het regiemodel besproken. Dit is een tool,veel gebruikt in coaching, die je kan gebruiken om zaken,die anders lopen dan je zou willen of zou verwachten,op een nieuwe manier te bekijken.Maar er zijn nog meer dingen die je kan doen om met deze vermoeidheid door de medicatie om te gaan.

Vermoeidheid bij de medicatie van CML

Ook ik ervaar de vermoeidheid. Al voor de diagnose.Waar ik het vooral aan merkte was sport.Ik heb altijd veel gesport, en ineens zag ik sterretjes als ik van de cross trainer stapte. Ik sleepte me door mijn dagelijkse work-out heen. Maar ik bleef wel gaan.De diagnose CML verklaarde een hoop. Toen kwam de medicatie.En de vermoeidheid door de medicatie. De vermoeidheid werd meer.Ik weet nog dat ik bijna in slaap viel bij een popconcert.Staand. Maar kwam dat nou omdat ik nu de diagnose CML had en dus wist wat ik had? Dus was het een mentaal ding? Of kwam het door de medicatie? Of door de stress in mijn hoofd en alles wat op me af kwam?

Dagelijkse work-out

Mijn dagelijkse work-out bleek voor mij een uitkomst in vele opzichten. Doordat ik me hieraan hield (ook al moest ik er me er, door de vermoeidheid door de medicatie vaak doorheen slepen),hield ik ritme en structuur. Begon ik de dag met een trotsgevoel en een gevoel van regie.

Persoonlijke logboek

Voor mij was het ook een soort van ‘logboek’. Voelde ik me moeier of beter dan de dag, week daarvoor? Dat kon ik met die dagelijkse work-out allemaal meten en voelen. Dus ook of de vermoeidheid door de medicatie erger of minder erg was dan de dag ervoor. Het gaf een gevoel van controle, in een fase waarin ik alle controle kwijt leek.Beweging als beproefd middel. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van beweging op gezondheid en ziekte.Er komen steeds meer bewijzen, niet alleen als preventie van ziekte, maar ook om de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling of bij het revalideren te vergroten.En het vergroot de mentale gezondheid.Dus is het ook nog goed tegen de stress die je kan ervaren tijdens bijvoorbeeld een ziekteproces.

Beweegrichtlijnen

De Gezondheidsraad heeft beweegrichtlijnen opgezet voor kinderen en volwassenen.Deze beweegrichtlijnen kunnen een startpunt zijn voor mensen die (nog) niet op dagelijkse basis bewegen.Misschien betekent de vermoeidheid door de medicatie voor jou dat je deze beweegrichtlijnen niet haalt. Dat is niet erg. Waar het om gaat is dat je bewegen in je dagelijkse routine probeert te passen. En een manier van bewegen vindt die bij jouen jouw dagelijkse ritme past.Om zodoende de vermoeidheid door de medicatie en de stress die erbij komt kijken, beter de baas te kunnen zijn.Hoe je dat kan doen, bewegen in je dagelijkse routine passen,en kan onderzoeken welk ritme en welke vorm van beweging dan bij jou past,daarover in het volgende blog meer.Beweeg jij ook meer of anders om daarmee de vermoeidheid door de medicatie te verminderen?Of beweeg je juist minder dan voorheen?Laat het weten in de comment box hieronder.