Dankbaarheid is een groot goed. En een heel effectief ‘medicijn’ in onzekere tijden, bij ziekte, baanverlies, en nu ook in deze Corona tijd.

Uit onderzoek blijk dat dankbaarheid effect heeft op:

  • Optimisme
  • Levenstevredenheid
  • Humor
  • Levensstijl
  • Slaap
  • Zingeving
  • Hart functioneren
  • Angst
  • Depressie
  • Agressie

Dankbaarheid is geen plaatsvervanger voor onplezierige emoties. Het kan boosheid, verdriet en angsten niet wegnemen en dat is ook niet de bedoeling. Wel kan het er toe bijdragen dat je niet wordt overweldigd door onplezierige emoties. Het vergroot je veerkracht. ‘Ik ben dankbaar voor… ‘is een hele gezonde vraag om jezelf dagelijks te stellen.

En het mooie is, dankbaarheid is te trainen! Net als dat een goede lichamelijke conditie mensen in staat stelt beter en sneller te herstellen van een ziekte of operatie, kan het je mentale kracht geven om door moeilijke periodes heen te komen.

Ik ben dankbaar voor…

Uit onderzoek blijkt dat mensen die wekelijks de ‘ik ben dankbaar voor…’ oefening doen, meer doen aan lichaamsbeweging, minder lichamelijke klachten hebben, zich beter en optimistischer voelen, meer vooruitgang boeken met persoonlijke doelen, beter slapen, en zo nog een aantal andere gezondheidsvoordelen.  

Zo’n dagboek houd ik ook bij. Dagelijks bewust een moment bezig zijn met waar ik dankbaar voor ben, houdt mij in onzekere tijden helder en in het nu.

Toen CML net bij mij was gediagnosticeerd heb ik pagina’s vol geschreven.

‘Ik ben dankbaar voor… de goede gezondheidszorg in Nederland,

Ik ben dankbaar voor…mijn goede arts,

Ik ben dankbaar voor…mijn lieve familie en vrienden’,

En ga zo maar door. Het was mijn houvast. Ook in tijden waarin ik mensen heel dichtbij ben verloren, heeft de oefening ‘ik ben dankbaar voor…’ ervoor gezorgd dat ik moeilijke dagen toch goed kon afsluiten.

Dankbaarheid als anker

Ook in deze gekke Corona tijd werkt het voor mij. Het geeft mij als het ware een concreet handvat hoe om te gaan met de continue onzekerheid en veranderingen. Als een anker waar ik aan vast kan houden. Als ik me iedere dag bewust ben van de dingen/ momenten om dankbaar voor te zijn, is het een goede dag. Het maakt me bewust dat heel veel dingen die we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen, niet per se vanzelfsprekend zijn, al helemaal niet in deze tijd. Zoals het mooie land waarin we leven, de luxe van goede wandel- en fietspaden, vrienden en familie. En je merkt dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat en dat je op een gegeven moment heel veel meer dankbaarheid gedurende de dag voelt dan daarvoor. Letterlijk oefening baart kunst.

Dankbaarheid op een doordeweekse maandagavond

Een moment van dankbaarheid van afgelopen week deel ik graag met jullie.

Maandagavond ging ik keurig op afstand eten bij een vriendin. Ze woont bij het strand en de treinen waren extreem druk. Ik had eigenlijk helemaal geen zin om te fietsen vanuit Amsterdam. Het is best ver en het zou betekenen dat ik eerder naar huis moest om niet in het donker terug te rijden. Maar drukke treinen had ik, in dit Corona tijdperk, nog minder zin in. Dus pakte ik de racefiets.

En eenmaal besloten dacht ik, ‘weet je wat, ik maak een omweg want dan maak ik er een mooie route van’. Steeds meer zin kreeg ik er in.

Toen ik op de fiets zat bleek ik ook nog wind mee te hebben. Ik ging dus veel harder dan verwacht en ik besloot nog een grotere omweg te maken. Onderweg zag ik alleen maar mensen zwemmen, fietsen, op boten. Volop zomer, geweldig! Dingen die ik allemaal had gemist als ik met de auto of de trein was gegaan.

Iets later dan verwacht (de omweg bleek toch een groot deel tegenwind te hebben) kwam ik bij mijn vriendin aan. Opgewacht door haar kinderen die me als een waar welkomst comité ontvingen. ‘Sophie daar ben je eindelijk, we willen popcorn met je bakken, mag ik de deksel van de pan vast houden, we willen de korrels weer zien poppen!’ Dus tijd voor rust was er niet, direct werd ik meegetrokken in de wondere wereld van de kinderlijke verwondering.

Een andere vriendin arriveerde en met z’n drieën hebben we heerlijk gegeten. Om kwart voor negen zat ik op de fiets terug. Ik moest nog zeker een uur fietsen, dus het werd doortrappen. Een vuurrode zon in mijn rug, fietsend richting Amsterdam voelde ik me zo dankbaar…

Ik ben dankbaar voor het hebben van zulke leuke vriendinnen…

Ik ben dankbaar voor de kinderen die zo blij waren mij te zien en die mij meenamen in hun enthousiasme….

Ik ben dankbaar voor mijn mooie racefiets die me al 10 jaar lang langs allemaal mooie routes voert…

Ik ben dankbaar voor Nederland waar je werkelijk overal prachtig kan fietsen…

De zogenaamde vanzelfsprekendheden waren ineens weer bijzonderheden en dat maakte me extra dankbaar.

Danbaarheidsdagboek

Probeer het zelf eens: schrijf dagelijks 3 dingen, of wekelijks 10 dingen (meer mag natuurlijk altijd) op waar je dankbaar voor bent. Hier een vast moment voor prikken werkt het beste. Doe dit gedurende een aantal weken en kijk dan of het voor jou werkt.

Rest me nog je te zeggen: ‘ik ben dankbaar dat je mijn blog weer hebt gelezen.’

Maak er weer een mooie dag van!