Een van de meest voorkomende bijwerkingen van medicatie bij chronische ziektes is vermoeidheid. Het staat bovenin in de lijst met bijwerkingen en het wordt je verteld door jouw arts. En navraag leert dat de meeste patiënten dat ook ervaren. Dat continue gebrek aan energie of er ineens door overvallen worden.Hoe ga je daarmee om? Hoe kan je je toch vitaal voelen, ondanks deze vermoeidheid? Daarover gaat deze blog.

Moeheid en de invloed op je dagelijks leven

Hoe moet ik in hemelsnaam mijn werk af krijgen als ik me zo moe voel?’‘Hoe zorg ik dat ik me kan concentreren met zoveel aan mijn hoofd?’‘Hoe geef ik mijn grenzen aan en wat zijn mijn grenzen eigenlijk?’‘Ik had eerst veel meer energie!’

Laat je niet overmannen

Toen je nog geen CML had, misschien is dit nog maar kort geleden, zag alles er anders uit.Een chronische ziekte en alles wat daar bij komt kijken,vraagt nogal wat van je. Namelijk regie nemen in een tijd waar alles anders is. Wil je je minder vermoeidheid en daardoor steviger en effectiever voelen? Pas dan het regiemodeltoe op je leven.Dit is een coachtool die vaak wordt toegepast hoe om te gaan metonvoorziene omstandigheden of als de dingen anders lopen dan jij dat had gewild of bedacht.Mij heeft deze tool enorm geholpen en ik pas het nog veelvuldig toe, ook bijandere dingen in het leven.Het regiemodel werkt als volgt.Vergelijken met het verleden heeft geen zinVaak gaan we als het anders loopt, direct vergelijken met het verleden of het ideaal.‘Normaal kon ik gewoon makkelijk 8 uur per dag werken en daarna ook nog sporten’,‘had ik in het weekend energie over’,‘had ik op vrijdag zin in dat etentje’,‘was ik altijd overal voor in’…nu voel je je almoe als je er aan denkt….Je vindt de situatie stom,en strijdt ertegen. Je denkt, het zou anders moeten zijn, ik wil niet die vermoeidheid. Herkenbaar? Dat idee, dat het anders zou moeten zijn geeft je een gevoel van onmacht, een rotgevoel en wat ga je doen als je je rot voelt? Roddelen,op je partner zeuren, eten, drinken,social media eindeloos door scrollen, noem maar op. Ineffectief korte termijn gedrag. Want, het lost niets op. Sterker nog, als je veel zeurt, eet of drinkt, voel je je daarna alleen maar slechter.Dit noemen we de onderkant van het regiemodel, je voelt je hier slachtoffer van de situatie. Omdat je een chronische ziekte hebt, voel jij je belabberd. Maar er is goed nieuws. Als je je steviger wilt voelen kun je ook kiezen voor de bovenkant van het regiemodel. Allereerst stop je met strijden tegen de situatie. Jehoeft het niet leuk te vinden de vermoeidheid. Maar jehoeft er ook niet tegen te vechten. Je erkent dat het zo is.Je bent gediagnosticeerd met een chronische ziekte ,dat heeft zo zijn gevolgen. Het is wat het is. Dus als je dat erkent en stopt met strijden kun je jezelf afvragen wat je ermee wil. Je hebt 3 opties:1.Kun je het veranderen? Zo ja, doe het dan! Zo nee, ga naar 2.Kun je het accepteren? Zo ja, doe dat dan! Zo nee, dan is er alleen nog optie3.Ga weg. In sommige gevallen zijn er minder dan 3 opties. Bijvoorbeeld als je in de regen zit op je vakantieadres. Het weer kun je niet veranderen. Je kunt het wel accepteren en een spelletje gaan doen. Of je pakt de boel in en rijdt door naar de zon. En als je daar geen geld/mogelijkheden voor hebt, dan is er maar 1 optie: accepteren.

Heft in eigen hand tegen CMLvermoeidheid

Nu naar je vermoeidheid. Je wilt weer de energie hebben die je vroeger had,maar dat heb je niet. Kun je het veranderen?Misschien wel:-Je zou kunnen kijken naar je eetpatroon, wat kan je daar in veranderen om je minder moeen meer energie tevoelen.-Ook je slaappatroon is natuurlijk belangrijk om eens te bekijken of je daarmeeje vermoeidheid kan verbeteren.-Beweeg je genoeg op een dag? Beweging is een hele belangrijke toolwaarmee je je vermoeidheid zou kunnen verminderen.-En je mindset; wat kan je daaraan veranderen om minder vermoeidheid te ervaren?Of kan je het accepteren? Dat het is zoals het is?Als je kiest voor veranderen, accepteren of weggaan,maak je zelf een besluit en neem je daarmee het heft in eigen handom met je vermoeidheid aan de slag tegaan. Daarmee kies je voor effectief lange termijn gedrag. En dat voelt goed. Je voelt dat je regie neemt.In de komende blogsdeel ik, wat ik heb gedaan en wat je zou kunnen doen aan je eet-en beweegpatroon om te kijken of dat bij jou helpt om de vermoeidheid wat weg te nemen.